Aan tafel met iemand uit de Gouden Eeuw.

Van 22 december 2017 tot en met 18 februari 2018 is in het Amsterdam Museum ‘Seat at the Table’ te zien. Een kunstwerk van zes beeldend kunstenaars die gezamenlijk een gedekte tafel maakten en zich hierbij lieten inspireren door historische figuren waarmee zij wel eens in gesprek zouden willen gaan.

Het museum vroeg Urban Myth’s Jörgen Tjon a Fong  een concept te ontwikkelen waarin hedendaagse maatschappelijke issues in het licht van thema’s uit de Gouden Eeuw besproken kunnen worden. Hij nodigde zes beeldende kunstenaars uit, waaronder een aantal met een vluchtelingen-achtergrond, om couverts en een tafelkleed te ontwerpen. De kunstenaars lieten zich inspireren door een historisch persoon met wie zij graag een keer aan tafel zouden willen zitten om in gesprek te gaan. Het resultaat, Seat at the Table, is een interactieve kunstinstallatie die een gesprek tot stand brengt over actuele thema’s die ook al speelden in de Gouden Eeuw. Zoals de rol van gender, maatschappelijke verantwoordelijkheid en Amsterdam als stad waar mensen met diverse etnische achtergronden toen en nu samen wonen.

De gedekte tafel is te zien in de Regentenkamer in het Amsterdam Museum gedurende de duo-tentoonstelling ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts Meesterleerlingen’. ‘Seat at the Table’ is tot stand gekomen met medewerking en werken van: Marga Weimans, Remco Osorio Lobato, Antonio Jose Guzman & Niek Peters, De Werkelijkheid (Senad Alic & Wilma Simons), Nasr Azamehr, Bruno Filho, Safaa Khazal