23, 24 en 25 oktober 2018 – De Harmonie.

In de Urban Myth voorstelling ‘De Smaak van Friesland’ staat eten centraal. Terwijl de pannen op het toneel staan te pruttelen, vertellen zeven uiteenlopende Friezen over de betekenis van eten in hun leven. Eten moeten we allemaal, maar deze Friezen laten zien dat eten veel meer is dan een essentieel ingrediënt in ons voortbestaan. Eten is emotie. Eten is herinnering. Eten is overleven. Eten is identiteit. Eten is gezondheid. Maar eten is ook industrie, economie, macht en politiek. En eten heeft geschiedenis en een toekomst. Schuif aan, neem een kijkje in de keuken en het leven van een mede-Fries en proef de verhalen en aansluitend de gerechten. Dat kan eten namelijk ook heel goed: mensen samenbrengen. Want eten staat tenslotte ook garant voor gezelligheid!

Samen eten als verbinding
Urban Myth kiest in De Smaak van Friesland voor de combinatie van theater en eten omdat eten belangrijk is in veel culturen. Samen eten heeft een prominente rol tijdens feesten (en feestjes), rituelen en tradities. Het versterkt de banden tussen families, vrienden en gemeenschappen. Maar het helpt ook bij nieuwe ontmoetingen! Samen eten is de ideale setting om makkelijk met iemand anders in contact te komen, ontspannen te praten en elkaar te leren kennen.

Persoonlijke wortels in Friesland
In De Smaak van Friesland ontmoeten we elkaar rondom de gerechten en de levensverhalen van de bekende en minder bekende inwoners van Friesland. Ze hebben allemaal een andere persoonlijke geschiedenis. Sommigen wonen hier al hun hele leven. Anderen vertellen hoe ze hier verzeild zijn geraakt en hoe ze zich hier ‘geworteld’ hebben. Voor hen was ‘je thuis voelen’ niet altijd makkelijk. Eten daarbij helpt, maar herkenning en erkenning van anderen nog meer.

De Friezen
Zangeres en harpiste en voice-winnares Iris Kroes eet meestal on the road. Aardappelboer Piet Hoekstra van Potatoes Go Wild herinnert zich nog hoe Friesland zelfvoorzienend was. Smahane Seghroucgni houdt nog steeds van de Marokkaanse keuken waar ze mee opgroeide, nu woont ze in Friesland en werkt als tolk voor vluchtelingenwerk. Rita Looij, zangeres en radio-presentatrice, bracht de eerste jaren van haar leven, door in een weeshuis in Roemenië ten tijde van Ceaucescu waar weinig te eten was. Sjoerd van der Hem, restauranteigenaar en kok kookt alleen met zelfverbouwde groenten, zelf geslacht vlees en eigengemaakte yoghurt en kaas. Marinthe de Hek van Slow Food Youth Network organiseert projecten rond voedseleducatie en het verkorten van de voedselketen. En tenslotte Eko Kooistra, Fries in hart en nieren, maar met een Duitse vader en een Indonesische herkomst.

Actrice Jetty Mathurin
Actrice en cabaretière Jetty Mathurin speelt mee in alle verhalen. Ze interviewt de spelers, registreert het koken met een camera voor het publiek en proeft naar hartelust mee. Jetty Mathurin is bekend van haar eigen cabaretprogramma’s en uiteenlopende theaterproducties zoals ‘Mrs President’ en ‘De Vagina Monologen’. Ook kennen we haar van tv-series zoals ‘Oppassen’, ‘Bradaaz’ en het jeugdprogramma ‘Klokhuis’.

Proeven en ontmoeten
Aan het eind van de voorstelling verandert het theater in een gezellig eetplein. Het publiek proeft de door koks bereidde gerechten uit de voorstelling, waarbij samen eten tot nieuwe ontmoetingen en gesprekken leidt.

De Smaak van Friesland
23, 24, 25 oktober 2018
De Harmonie – Leeuwarden
Kaarten

Credits:
Concept en regie: Jörgen Tjon A Fong // Urban Myth
Dramaturgie: Corien Baart
Spelbegeleiding: Jetty Mathurin
Spel & verhaal: Marinthe de Hek, Sjoerd van der Hem, Piet Hoekstra, Eko Kooistra, Iris Kroes, Rita Looij, Smahane Seghroucgni & Jetty Mathurin
Muziek: Iris Kroes, Rita Looij
Producentschap: Inge Koks // Stichting Publieke Werken
Advies: David Lelieveld

In opdracht van Stadsschouwburg De Harmonie. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en het Fonds Podiumkunsten.