Hollandse Meesters Her-zien – Urban Myth i.s.m. Amsterdam Museum en OSCAM – geeft gezicht aan zwarte Amsterdammers in de 17e en 18e eeuw.
Onthulling eerste drie foto’s 18 oktober in OSCAM.

Bijna onzichtbaar zijn ze, de zwarte inwoners van Amsterdam in de Gouden Eeuw. Op de schilderijen van de grote Hollandse meesters prijken vooral witte hoofdpersonen. De enkele zwarte personen zijn bijfiguren, vaak ter illustratie van de rijkdom van een witte hoofdfiguur. Wie naar de schilderijen van de Hollandse meesters kijkt zou zich vergissen en denken dat er in de Gouden Eeuw alleen maar witte mensen in Amsterdam woonden. Maar zwarte mensen zijn geen nieuwkomers in de stad. Op 18 oktober onthult curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, de eerste drie portretten van de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ in OSCAM. Prominente Nederlanders, waaronder politica Sylvana Simons en acteur/ kunstenaar José Montoya, kruipen in de huid van de bijna onzichtbare zwarte Nederlanders die in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland leefden.

Sylvana Simons in de rol van de rijke ‘vrije zwarte’ Elizabeth Samson
Op basis van historisch onderzoek koos Tjon A Fong een tiental historische figuren. Fotografe Milette Raats portretteerde de eerste drie in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Politica Sylvana staat op de foto als Elisabeth Samson, de rijke Surinaamse zakenvrouw die als ‘vrije zwarte’ aan het hoofd stond van diverse plantages in Suriname en in Amsterdam een schip liet bouwen voor verscheping van haar goederen. José Montoya is Jean Rabo, kamerdienaar aan het hof van Willem IV.

Programma onthulling
Sylvana Simon, José Montoya en Esther Schreuder (historica) onthullen de eerste drie foto’s. Voor de onthulling vindt een vraaggesprek plaats met Sylvana Simons, Imara Limon (Amsterdam Museum), Esther Schreuder en Janne Kromhout (kledingonderzoek).
Wanneer: Donderdag 18 oktober 17.00 uur tot 20.00 uur
Locatie: OSCAM, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam
Toegang gratis- aanmelden.

Op 6 oktober, tijdens de Black Achievement Month, presenteerde curator Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, i.s.m. Amsterdam Museum, een inleiding op het onderzoeksproject ‘Het Gezicht van Amsterdam’ in museum OSCAM. Het Gezicht van Amsterdam is een onderzoeksproject waar uiteindelijk de (groeiende) tentoonstelling ‘Hollandse Meesters Her-zien’ uit voort zal komen.

Hollandse Meesters Her-zien geeft gezicht aan zwarte Nederlanders uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling wordt een serie fotoportretten van prominente Nederlanders die in de huid zullen kruipen van zwarte Nederlanders die in de zeventiende en achttiende eeuw in Holland geleefd hebben. Op basis van historisch onderzoek zijn er een tiental historische figuren gekozen die in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten geportretteerd zullen worden. De eerste foto’s zullen te zien zijn op de lancering op 18 oktober in OSCAM.

Curatorschap Jörgen Tjon A Fong Urban Myth
Tjon A Fong heeft als artistiek leider van theatergroep Urban Myth (vaste bespeler van Internationaal Theater Amsterdam) zijn sporen verdiend in de grote zalen van de Nederland. Met Het Gezicht van Amsterdam, zijn eerste tentoonstelling, breidt hij zijn rol van oprichter, regisseur en tekstschrijver van Urban Myth uit met die van curator. Hiermee verandert Urban Myth van muziektheatergroep naar een discipline-overschrijdende culturele organisatie. Jörgen Tjon A Fong: “Net als met onze theatervoorstellingen wil ik met deze tentoonstelling mensen laten nadenken over de identiteit van Nederland en haar bevolking. Zwarte mensen hebben ook hun roots in Amsterdam. Het straatbeeld van Amsterdam is al eeuwen gekleurd”.

Het gezicht van Amsterdam is een unieke samenwerking tussen Urban Myth,  Amsterdam Museum en OSCAM, waarbij de drie organisaties een onvertelde geschiedenis van Amsterdam een gezicht geven.

Credits
Concept en curatorschap:
Jörgen Tjon A Fong
Samenwerkingspartners: Urban Myth, OSCAM en Amsterdam Museum. Met dank aan Tom van der Molen (AM), Judith van Amelsfoort (AM), Annegreet van Arkel (AM), Marian Duff (AM) en ITA.
Locatie: OSCAM
Fotografie: Milette Raats
Kostuums: Janne Kromhout van Min Design, Jantine Kraaijeveld van Passen en Meten, en Nina Voigt.
Coproducent: Internationaal Theater Amsterdam

Het gezicht van Amsterdam – Hollandse Meesters Her-zien wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst