Regie: Jörgen Tjon A Fong

De Laatste Dichters The Last Poets Urban Myth

De Laatste Dichters van Urban Myth, is een opwindende theaterervaring. Over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek. Over De Laatste Dichters, drie mannen die zich eind jaren 60 in Amerika emanciperen via poëzie en muziek. Met hun woorden als wapen bestrijden ze een generaties-oud zelfbeeld van Afro-Amerikanen. Dit is de geboorte van hiphop en de inspiratie voor vele generaties rappers. 

Geïnspireerd door de soundtrack van de jaren ‘60 van deze hiphoplegendes, en andere invloedrijke rappers en muzikanten, maken rappers en acteurs in de muziektheatervoorstelling De Laatste Dichters, nieuwe gedichten en songs. Spannend en scherp, met vette beats en funky grooves. Met het gelijknamige boek van Christine Otten over deze dichters, losjes in de ene hand en eigen actuele verhalen en nieuw materiaal in de andere, onderzoekt Urban Myth wat vijftig jaar hiphop opleverde. Niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland.

Wat bracht de strijd van deze eerste rappers teweeg? Wat betekent hun boodschap nu nog in deze tijd van identiteitspolitiek? En hoe dragen de Nederlandse rappers van nu bij aan bewustwording en maatschappelijke verandering?

Urban Myth
Urban Myth geeft onvertelde verhalen een podium. Daarbij kiest Urban Myth, met Jörgen Tjon A Fong aan het roer, voor nieuwe invalshoeken op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis die aanzetten tot gezamenlijk nadenken over identiteit. Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Dit is de tweede muzikale voorstelling van Urban Myth waarbij een boek van Christine Otten als inspiratie dient. In de veel geprezen grote zaal voorstelling ‘We hadden Liefde, we hadden wapens’ uit 2017 stonden de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en rhythm & blues en soul uit de jaren 60 centraal. Beide voorstellingen verkennen de overeenkomsten en verschillen tussen de geschiedenis en het huidige debat over de cultureel diverse maatschappij in Nederland.

Regie en script: Jörgen Tjon A Fong
Geïnspireerd op het boek De Laatste Dichters van Christine Otten
Cast: Manoushka Zeegelaar-Breeveld, Cees Geel, Tarikh Janssen, Romano Haynes
Coproducent: Internationaal Theater Amsterdam